venerdì 16 gennaio 2015

Masinile chinezilor






Ceea ce se vede, in imaginile de mai sus, este o straduta laterala dintr-un orasel linistit, care are in jur de vreo nouazeci de mii de locuitori. Printre acesti locuitori si cateva mii de chinezi. Cine dintre acesti chinezi nu are un bar, restaurant, magazin de haine, atelier de croitorie,  se ocupa cu comertul ambulant. Adica, zilnic, ei se deplaseaza in localitatile limitrofe (in fiecare zi intr-o alta localitate), unde, primaria locala pune la dispozitia negustorilor ambulanti (o zi pe saptamana) o piata din centrul localitatii respective. Ambulantii astia vand legume, fructe, branzeturi, peste, mezeluri traditionale, haine etc.

Chinezii din povestea noastra locuiesc in primul bloc din dreapta, privind a doua fotografie. Mai precis la etajul 1. Furgonul alb din imagine este al lor, transporta marfa (probabil haine si incaltaminte de cea mai proasta calitate...) spre targurile saptamanale din localitatile limitrofe, cum spuneam mai sus. Pentru ca locurile de parcare din jurul blocurilor din cartier sunt destul de putine, ce fac chinezii nostri? Dimineata, cand pleaca negustorii la targ, unul dintre cei 14 (paisprezece) ocupanti ai apartamentului ii insoteste in parcare si modifica pozitia celei dea doua masini a "clanului", in asa fel incat sa nu se poata parca o alta masina nici in fata, dar nici in spate ( Trebuie mentionat ca tomberonului nu i se poate schimba locul, iar in spatele masinii albastre ar incape, cel mult, un Smart de doua locuri, pentru ca, acolo unde se termina gardul, este un spatiu de manevra...). Astfel, la intoarcerea negustorilor, locul de parcare pentru furgon este deja pregatit, se muta putin mai in spate Vw-ul albastru si furgonul intra "la fix". 

Ce rezolva, astfel, chinezii nostri?
1. Nu se enerveaza cautand, la nesfarsit, un loc de parcare, seara, la intoarcere.
2. Cu gardul din stanga furgonului, blocheaza accesul la usa laterala a furgonului, in asa fel incat nu pot intra hotii, iar ei pot lasa, linistiti, marfa in furgon, fara a fi nevoiti sa-l descarce/incarce de fiecare data cand se intorc sau pleaca de la/la targ.
3. Cu WV-ul blocheaza usa din spate a furgonului, cu acelasi scop ca si la punctul 2.
4- De la fereastra apartamentului vad imediat masina, la cel mai mic zgomot suspect, ei sunt "pe faza"...

Costatarile astea le-am facut acum vreo sase ani...

 Nu le-am facut pentru ca as fi carcotas de felul meu, le-am facut, poate, cu un sentiment de admiratie pentru persoanele alea care, locuind in 14, in conditii destul de incomode (intr-un apartament de doua dormitoare si o sufragerie, doua bai, o bucatarie, un hol si un balcon) si traind din venitul asigurat de comertul ambulant, au gasit aceasta metoda de a elimina o cat se mica sursa de stres zilnic, acela generat de gasirea unui loc de parcare si de pastrarea in siguranta a marfurilor...


Nessun commento: